nedelja, 2. marec 2014

Slišiš, poslušaš??

To, da smo ljudje nehali poslušati druge ljudi, ni nič novega. Lahko se tudi reče, da nas niti ne zanima, kaj imajo drugi za povedat. No, pa saj ni nikomur za zamerit, če ne posluša butla na televiziji, ki nam skuša prodati neumosti in laži.

Tudi razumem malega poba, ki svoje mame namerno ne posluša, ko mu našteva, kaj mora postoriti po stanovanju. Mož ne posluša svoje žene, saj je po 25 letih sit njenega nakladanja in stokanja. Pa tudi žena ne posluša moža, ko se ji izgovarja, zakaj je prišel pijan iz službe.

Ne razumem pa ljudi, ki pridejo do tebe, te vprašajo za nasvet oz. napotek, ko jim lepo jasno razložiš, kaj in kako, pa oni naredijo ravno obratno.

Pa da ne bo samo pri praznih besedah, še primer:

S: "Kako izberem pravo velikost palic?"
J v roke vzamem palico in ob kazanju razložim: "Enostavno, palico obrnite na glavo, primite jo pod krogci, in če imate v komolcu pravi kot, imate pravo dolžino palic."

Vse se sliši enostavno in super in verjetno se sprašujete in kje je tu problem, kako lahko stranka ne sliši tega. Kaj storiš, ko primeš smučarsko palico (ali pohodno ali kakoršno koli namensko palico) - avtomatsko jo primeš za ročaj, saj si tako navajen, to je v tvoji naravi, noben ti ne rabi povedat, da moraš palico prijeti za ročaj. In tu je hakelc, če jaz stranki palico že obrnem na glavo, medtem ko ji razložim, kako jo mora prijeti, in jo ona v trenutku, ko jo dobi v roko, obrne, prime za ročaj, me čukasto pogleda in vpraša "a je to vredu?" si drugega ne morem razlagat, kot da me ta oseba ni niti sekundo poslušala. Se pravi bi jaz lahko povedal praktično kar koli bi želel, vključno s spolnimi navadami potočnih rakov, pa stranka še vedno ne bi nič vedela.

Tako se včasih prašam, zakaj ljudje sploh sprašujejo. Če mene nekaj zanima in ne bom vedel, ne bom šel do nekoga, ga vprašal, kako se to naredi, in potem isto sekundo naredil kontra.

Zakaj smo nehali poslušat en drugega, zakaj sprašujemo nekoga, če nas ne zanima, kaj bo povedal. Jaz priznam, imam problem s poslušanjem, pogosto enostavno pozabim, kaj mi je Tamara pred pol minute povedala, pa ne iščem izgovorov, ampak imam problem glede poslušanja in zapomnjenja stvari.

Kaj smo res postali tako arogantni in vase zagledani, da vemo, da vemo, da vse vemo? Ampak zalomi se nam pa že, ko nam nekdo da enostavna navodila, pa jih preslišimo, in potem se sprašujemo, zakaj nas ta oseba gleda čukasto in v vznemirjenem tonu daje navodila, sej smo ga čisto prijazno vprašali.

Kaj pa vi preslišite?

LP
Pikov As

Ni komentarjev:

Objavite komentar